Deri hangi alanlarda kullanılır?

Derinin kullanım alanları, geçmiş çağlarda kısıtlı olsa da tekstil sektörünün gelişmesi ve iğne ipliğin bulunmasıyla, bu ürün önemli bir hammadde haline geldi.

Ana hammadde olarak pek kıyafet alanında deri ceket, deri mont ve benzeri ürünlerde kullanılırken, yan madde olarak neredeyse sınırsız bir kullanım alanına sahip.

Hayatımızı kolaylaştıran ve kaliteli eşyalar üretmemizi sağlayan derinin kullanım alanları, türlerine göre de değişiklik gösteriyor. Bildiğiniz üzere hayvanlardan elde edilen deri ürünleri hem tür hem de işlenme biçimi olarak birbirinden ayrılıyor.

Farklı Deri Türleri Nelerdir?

Özellikle yenilebilen hayvanlardan elde edilen deri hammaddesi, hayatımızın pek çok alanında bizlere eşlik ediyor. Derinin kullanım alanlarına örnek verecek olursak da giyim, ısınma, ilaç sanayii, ev döşemesi, aksesuar, sabun ve plastik sanayi sektörlerini sayabiliriz. Tabii ki deri türünün hangi hayvandan elde edildiğine göre de kullanım alanları değişiklik gösteriyor.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen kösele, rugan, günderi, meşin ve süet gibi deri türleri, hayatımızın her alanında bizlere kolaylık sağlıyor. Yılan ve timsah gibi hayvanların da derileri özellikle lüks eşyaların yapımında kullanılsa da genelde saydığımız deriler hayatımızda en çok yer alan deri türlerinden. İsterseniz gelin bu türlere tek tek göz atalım ve derinin kullanım alanlarını daha yakından inceleyelim.

Rugan

Rugan derisi, genel olarak erkek deri ayakkabılarda kullanılan özel bir deri türü olarak biliniyor. Bilinen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların derilerinden üretilen rugan, parlak yapısını alabilmesi için özel işlemlerden geçiriliyor. Cilalanarak ve fırınlanarak tam olarak kullanıma hazırlanan bu deri türü, özel ayakkabı türlerinde ve giyim sektöründe sıklıkla tercih edilen hammaddeler arasında.

Vidala

Bu deri türü, büyükbaş hayvanların ve atların derilerinin işlenmesiyle elde ediliyor. Kimyasal tabakalama yöntemiyle işlenen ve güçlendirilen vidala deriler, işlem sonrasında çok daha dayanıklı bir hal alıyor. Bu sebeple vidala derinin kullanım alanlarına, ayakkabı ve dayanıklı bot yapımlarını örnek gösterebiliriz. Özellikle sert ve dayanıklı olarak bildiğimiz asker botlarının yapımında vidalaya başvuruluyor.

Süet

Hepimizin bildiği kadifemsi ve kumaşa benzeyen dokusu ile süetler en çok kullanılan deri türleri arasında. Yine küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen bu deri, çeşitli işlemlerden geçirilerek kullanıma hazır hale geliyor. Deri montlardan deri ayakkabılara, deri koltuklardan deri çantalara kadar pek çok kullanım alanı bulunan bu ürün sanayisi en gelişmiş hammaddelerden bir tanesi.

Glase

Dayanıklı deri türlerine nazaran glase, oldukça yumuşak ve esnek yapısıyla diğer türlerden ayrılıyor. Yine krom tabakalama işlemleriyle son halini alan glase deriler, kolayca boyanabiliyor ve şekil verilebiliyor. Bu sebeple glase deri kullanım alanlarına eldiven yapımı ve kıyafet yapımı gibi esneyebilen ürünleri örnek gösterebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara
Whatsapp